A meddőség testi okai

Milyen testi okokra vezethető vissza a meddőség?


Eljött a pont az életedben, amikor készen állsz arra, hogy anya legyél. Alig várod, hogy a karodban tarthasd a csöppséged, megmutasd neki a világot, és vigyázz rá egy életen át. Csodálatos feladat, ám ha hosszú idő után, minden próbálkozás ellenére sem jelenik meg a két csík a teszten, az bizony kétségbeejtő tud lenni. Éppen ezért ebben a bejegyzésben most azt járjuk körül, milyen testi okok állhatnak a nehézségek az esetleges meddőség hátterében, és mit tehetsz ilyen esetekben.


Mi okozhatja a gondot a nők esetében?


Nagyon fontos leszögezni már az elején, hogy elképesztően sokféle ok állhat a meddőség háttérben, így mindenképpen orvosi vizsgálatra van szükség, ahol minden potenciális problémaforrást kivizsgálnak.


Általánosságban elmondható, hogy a hölgyek esetében okozhatja a gondot a pajzsmirigy túl- vagy alulműködés, amely nagy mértékben gátolhatja a fogantatást, de ide sorolható az inzulinrezisztencia is, amely szintén hatással van a babatervezés folyamatára. Az utóbbival sokszor egyszerre jelentkezhet a PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma is, ami pedig a hormontermelésre van hatással. Ilyenkor a nő szervezete túl sok férfihormont termel, ami gátolhatja a peteérést.


Ki kell térnünk ennek kapcsán a fertőzésekre is. A szexuális úton terjedő betegségeknek vannak ugyanis olyan típusai, amelyek (ha annak idején nem kezelték őket megfelelően), kihathatnak a női termékenységre például visszatérő gyulladások formájában, de lehet a következménye a petevezeték(ek) elzáródása is. Lehet, hogy a mindennapokban te ebből semmit nem veszel észre, teljesen tünetmentes vagy – belül azonban nem működnek megfelelően a dolgok.


Szintén fontos, és sajnos egyre több nőt érintő probléma az endometriózis, amely hosszú távon a meddőség kialakulásához is hozzájárulhat, így mindenképpen kezelni kell.


Kevésbé ismert, de egyre gyakoribb probléma a korai petefészek kimerülés is, ennek következménye lehet a kevesebb érett petesejtszám, és azok rosszabb minősége, vagy akár a menstruációs ciklus elmaradása (amenorrhoea). Mindezeken felül érdemes még szót ejteni az úgynevezett AMH-ról (Anti-Müllerian Hormon) is, amely fontos szerepet játszik az embrió nemi differenciálódásában. A nők esetében ez a hormonszint jól jelzi a petefészek működését, információt ad a petefészek tartalékairól és stimulálhatóságáról.


A petefészek- és méhproblémák terén is érdemes utánanézni a potenciális okoknak, ugyanis ilyenkor derülhet fény egy esetleges miómára vagy méhszájsebre, amely akadályozza a célok elérését.

meddőség


Mi okozhatja a gondot a férfiak esetében?


Természetesen nem csak a női oldalon lehetnek problémák: a férfiak nemzőképessége a spermiumok állapotától függ. Ezt többféle dolog is befolyásolhatja, például a spermiumok száma és azok mozgási tulajdonságai is. Ebből pedig egyenesen következik az, hogy a kevesebb spermiumszám kisebb eséllyel éri el a petesejtet természetes körülmények között. Ezt is érdemes kivizsgáltatni, ha már régóta hiába próbálkoztok.


A spermiumszámot elsősorban a genetika határozza meg, de köze lehet az életmódhoz is, rossz hatással van rá például a dohányzás, a túlsúly, az alkohol- vagy drogfogyasztás, ülőmunka vagy a túlzottan szűk alsónadrág.


A férfiaknál is fontos szempont a már említett Anti-Müllerian Hormon, ennek a szintje jellemzi a spermatogenezist (spermaképződés folyamata), és előrejelzi az IVF-ben alkalmazott meddőségi eljárás eredményességét.


Melyik oldalon gyakoribb a meddőség?


Nagyjából egyforma: a meddőség a párok esetében 40-40%-ban vezethető vissza férfi-, illetve női eredetűre. Előfordulhat olyan is, hogy mindkettőtöknél minden rendben van, csak éppen nem vagytok „kompatibilisek”: létező jelenség a nő immunrendszere ellenanyagot termelhet a partnere spermiuma ellen, sőt, bizonyos esetekben a férfi szervezete a saját spermiumai ellen.


Amikor minden rendben, mégsem sikerül…


Előfordulhatnak olyan esetek, amikor sem nálad, sem a párodnál nem találnak semmi problémát, mégsem sikerül teherbe esni. A dolog hátterében lelki okok is állhatnak, illetve az is elképzelhető, hogy egyszerűen már annyira ráfeszültetek, hogy a stressz maga akadályozza a fogantatást. Ilyenkor fontos, hogy engedd el egy kicsit. Tudom, az utóbbi mondattól most rengetegen kaptak a fejükhöz, hogy itt is ezt szajkózza valaki és mégis hogy lehetne elengedni valamit, ami ennyire fontos… Tudom, hogy nem könnyű, de néha éppen az segít, ha egy kicsit „félreteszed” a dolgot. Sokaknál éppen akkor köszönt be a gyermekáldás, amikor már teljesen lemondtak róla, esetleg belevágtak a lombikprogramba vagy egy örökbefogadásba.


A lelki okok testedre gyakorolt hatásairól, illetve ennek kezeléséről rengeteget lehet mesélni, éppen ezért hamarosan egy külön blogbejegyzést szentelek neki.


Mit tehetsz, ha nem jön a baba?


Az első és legfontosabb, hogy ha sokáig sikertelenül próbálsz teherbe esni, akkor mindenképpen keressetek fel egy szakembert, aki elvégzi az összes szükséges vizsgálatot annak érdekében, hogy kiderüljön, mi lehet a gond. Ha pedig megvan a probléma okozója, megkezdődhetnek a megfelelő kezelések, és hatalmas lépést tehettek az úton a vágyott gyermekáldás irányába.


Segíthet a hangtálterápia is!


A hangtálterápia egy olyan különleges eljárás, amely segíthet neked abban, hogy a diagnózis felállítását, követően teljesen megnyugtasd a testedet és az elmédet egyaránt. A hangtálak hangja csitítja a cikázó gondolatokat, eltereli a figyelmet, sőt, az is gyakori, hogy a kezelés során teljesen kikapcsol az agy, és VÉGRE semmire sem gondol. Ez hihetetlenül jó érzés, ráadásul nagyon egészséges a testnek és a léleknek is.


A terápia során a tálakat meghatározott sorrendben és kombinációban a tested bizonyos pontjaira helyezem, és ahogyan ezeket filc ütő(k) segítségével lágyan megszólaltatom, érezni fogod, ahogy a rezgés végighullámzik a testeden, minden egyes sejtedben, beleértve a petefészkeket és a méhedet is. Eközben a tálak csodálatos, felhangokban gazdag hangja ellazít, segít elengedni a stresszt és egy mély, meditatív állapotba kerülsz. Ennek köszönhetően jelentősen csökken a kortizol (stresszhormon) szintje, lassul a szívritmus, normalizálódik a pulzus, egyenletessé válik a légzés, esik a vérnyomás, és enyhülnek az esetleges fájdalmak. Ezen felül a kezelés vérbőséget okoz, javítja (többek között) a méh vérellátását, ami segíti a sejt beágyazódását – tehát a fizikai oldalban is támogatást nyújt.


A rendszeres hangtálterápia hosszú távon is segít abban, hogy elengedd a feszültséget, szorongást, hozzájáruljon a hormonháztartásod normalizálásához – ezáltal segítsen a meddőség testi és lelki okainak kezelésében.


Fontos, hogy sem a hangtálterápia, sem más, alternatív módszer nem helyettesíti a kivizsgálást, és az orvosi utasítások betartását!


A következő cikkben – ahogy azt ígértem – a lelki okokról fogok mesélni, és arról, hogyan tudod ezeket kezelni, hogy minél hamarabb megtörténhessen a csoda.

További információkat a meddőségről itt találsz.

Peter Hess hangmasszőr

Magamról

Sulyok Brigitta, hangmasszőr-specialista vagyok.
Hogy ez mit jelent pontosan? A Peter Hess® hangmasszázzsal, érintésmentes masszázzsal segítek az embereknek, fiataloknak és időseknek egyaránt. Segítek ellazulni, megszabadulni a stressztől, a mindennapi gondoktól, és ezzel együtt sok egészségügyi problémától is – mint például a magas vérnyomás, vagy a terméketlenség.