Hogyan engedd el a karácsonyt

Túlélési tippek karácsonyra

Az élet rövid, az advent hosszú – ne engedd, hogy a karácsonyi készülődés elvegye az örömöd!

Nagyon szomorú, de tényleg igaz: ahogy az ember egyre idősödik, úgy utálja meg a karácsony körüli hajszát. Óhatatlan, hogy a család szervezője egyedül marad a karácsony teljes lebonyolításának minden nyűgjével a menütől az ajándékokig.

karácsony

Mit csináljon az, akinek ez a „keresztje”? Engedd el a dolgot!

Ki mondja meg neked, hogy karácsony előtt ki kell takarítani mindenhol? A Jézuska nem fogja végighúzni ám az ujját a mosogatógép mögötti perem sarkain, hogy „na, ez itt kérem porcica”! Az is tuti, hogy nem kell egyedül megoldani, egy személyben, hogy a karácsonyi sütiből ehessen a cukros nagyi, a laktózos unokaöcsike és a harmadunokatestvér vegán pasija is. Nem. Lehet karácsonykor is nemet mondani, még akkor is, ha úgy érzed, te vagy a Télapó egyik manója. Sőt, lehet pihenni, leülni, lenyugodni, félvállról venni. Természetesen nem arról van szó, hogy a karácsony is menjen a levesbe a kedvvel együtt. Egyszerűen csak ki és be kell iktatni pár ponton egy-egy új szokást. Hogy még életben maradj egyáltalán, mire gyertyát gyújt a család…

5 szuper tipp a stresszmentes(ebb) karácsonyért

1.Rendelj!

Hacsak nem a lételemed a konyhai tevékenység, és nem azok közé a házitündérek közé tartozol, akiket ez lenyugtat, rendeld inkább meg a karácsonyi vacsorát. Senkit nem fog érdekelni, hogy a halászlét nem te passzíroztad át a szitán, csak öntsd át egy leveses tálba;)
A bejglivel is egyszerűbb a dolgod, ha máshol szerzed be. Keresd meg a boltban azt az egyet, ami kicsit megrepedt, vagy félresikerült. Na, ugye hogy olyan, mintha házi sütésű lenne? (Oké, a saját nevemben beszélek :P) Ha a családban különböző igények és intoleranciák vannak, gazdaságosabb is megrendelni a fogásokat vagy süteményeket, mint mindenből egy-egy adagot készíteni, főleg, ha nincs rutinod a mentes étkeztetés terén. Így az a veszély sem merülhet fel, hogy véletlenül elrontasz valamit.

2. Hívj segítséget a takarításhoz

Lehet profi segítség, vagy egy váltva tartott lányos este nálad és a barátnődnél: ketten könnyebb lesz. Kár a családot hajcsár módjára űzni, abba is csak te fogsz beleroppanni. Különben is, kinek van kedve rossz zsarunak lenni? Csinálj belőle inkább alkalmat neked és a lányoknak, készítsetek egy adag forralt bort és vidáman, csacsogva számoljatok le a porcicákkal! Persze a józan ész keretein belül, tartsd szem előtt, hogy senki nem fog benézni a polc mögé, hogy ki van-e pókhálózva!

3. Egyenajándék

Tudom, hülye megoldásnak tűnik – de vajon emlékszel-e rá, hogy mit kaptál 5 évvel ezelőtt? Na ugye! Válassz valamit, ami személyes, a család szereti: legyen az akár ugyanannak az alkotónak több különböző terméke (például ugyanattól a kézművestől egy neszesszer, egy táska, egy karkötő vagy akár egy jógabérlet), vagy valamilyen hasznos dolog, aminek „ki ne örülne”. Egy rendeléssel több különböző vagy akár több egyforma terméket is beszerezhetsz, csomagold, add át, és pipa. Vita sem lesz, ki kapott jobb ajándékot. 🙂

4. Próbálj meg lazítani

Ez most nem egy dal, tényleg muszáj megtanulni élvezni az életet! Ha nem megy, már meg is van a legfontosabb ajándék: magadnak! Gyere el, tapasztald meg a hangtálak stresszoldó, relaxáló erejét, és tuti, hogy rögtön akarsz majd ilyet adni a családnak is. Szerencsére tudsz nálam ajándékutalványt venni. 😉

karácsony

5. Menekülj(etek)!

Ha nem bírsz nem főzni, nem takarítani, akkor az is jó megoldás, ha elhagyod a fedélzetet. Jó esetben a családot is viszed, de igazából miért is ne mehetnél egyedül, ha ahhoz van kedved, legyen neked is karácsony:) Irány egy wellness-szálló, vagy egy kulcsosház a hegyekben, lényeg, hogy legyen étel-ital és olyan tisztaság, amit nem neked kellett megteremtened!

„A karácsony nem attól lesz tökéletes, hogy nincs porcica a szekrények mögött, tízféle sütit sütsz és halomban áll a fa alatt az ajándék. Nem lesz jobb az ünnep attól, ha beleszakadsz a házimunkába, hogy aztán az ünnepek alatt holtfáradt legyél! Sem attól, ha mártírként sütsz-főzöl-takarítasz-vásárolsz hetekig. A készülődés lehet az ünnep része. Lehet együtt készülődni és nem attól lesz tökéletes, hogy minden tökéletes, hanem attól, hogy együtt vagyunk.” (Vida Ágnes)

Ne túléld! Éld meg az ünnepet!

Peter Hess hangmasszőr

Magamról

Sulyok Brigitta, hangmasszőr-specialista vagyok.
Hogy ez mit jelent pontosan? A Peter Hess® hangmasszázzsal, érintésmentes masszázzsal segítek az embereknek, fiataloknak és időseknek egyaránt. Segítek ellazulni, megszabadulni a stressztől, a mindennapi gondoktól, és ezzel együtt sok egészségügyi problémától is – mint például a magas vérnyomás, vagy a terméketlenség.