A meddőség lelki okai

Milyen lelki okai lehetnek annak, ha nem sikerül teherbe esni?

Amikor az ember minden vágya az, hogy egy édes kisbabával bővüljön a család, viszont a várt gyermekáldás nem érkezik meg, hajlamos kétségbe esni. A termékenység részben biológia kérdése, de ha lelkileg nem vagyunk rendben, a kis élet is nehezebben fogan meg. Mai cikkemben ezt elemzem egy kicsit 🙂

Mikor telnek a hónapok, a tesztek pedig minden próbálkozás és kezelés ellenére egy csíkot mutatnak, az borzasztó érzés és mindig elvesz egy kicsit a reményből. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy nem szabad feladnod; a lelkiállapotod ugyanis majdnem annyit számít a fogantatás sikerességében, mint a testi okok, amikről a múltkor már írtam. Nézzük, mi minden állhat a gyermekáldás útjában a meddőség lelki okait vizsgálva – és hogyan lehet ezen segíteni?

meddőség lelki okai

Tudományosan bizonyított tény

Ha most a fentieket látva legyintesz és úgy gondolod, téged nem érdekel az ezotéria, fontos tudnod, hogy egyáltalán nem erről van szó! Tudományosan bizonyított tény ugyanis, hogy a stressz felboríthatja a hormonháztartásunkat, betegségeket, egészségügyi problémát, menstruációs zavarokat is okozhat, aminek többek között meddőség is lehet a következménye.

University of Louisville School of Public Health and Information Sciences tudósai végeztek egy kutatást ezzel kapcsolatban 2016-ban a 40 év alatti nők körében. A kapott adatok alapján pedig megállapították, hogy azok a nők, akik általában is nagyobb nyomásnak voltak kitéve, 45%-kal kisebb eséllyel estek teherbe.

Nem véletlen, hogy a teherbeesés nehézségei különösen gyakran jelentkeznek olyan pároknál, ahol nagy mértékben jelen van a stressz például a munkahelyen vagy a magánélet bizonyos területein. A feszültség hatására ugyanis a szervezetben megemelkedik a prolaktin szint, amely a nemi hormonokkal együtt vesz részt például az anyagcsere, a növekedés folyamataiban is. A magas prolaktin szint gátolja a női nemi ciklus beindításáért felelős hormonok termelődését, így a tüszőérést és a beágyazódást is.

Emelkedik a kortizol, a stresszhormon szintje is. “Tartós stressz esetén a kortizol szintje hosszan a normáltartomány felett van, így egy idő után a kortizolt termelő mellékvese kifárad, így kortizolhiány lép fel, ami gyakran fáradtságban, koncentrációs nehézségekben és depresszióban nyilvánul meg”- idézi dr. Bérczy Juditot, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosnőjét a babaszoba.hu cikke.

A stressz következményei a férfiaknál

A stressz nem csak a nőknek árt: a férfiaknál csökkenti a tesztoszteron termelődését, ami csökkent nemi vágyat, merevedési zavarokat, depressziót, fáradtságot, ingerlékenységet, és a spermatogenezisre is rossz hatással van – ezek pedig egyértelműen a siker útjában állnak.
30 éves kor felett pedig a férfi szervezete egyre kevesebb tesztoszteront termel, így a különböző tényezők összeadódnak, és egyre nehezebbé teszik a sikeres megtermékenyítést.

Az utóbbi években a nyugati férfiak esetében ráadásul egyre jellemzőbb az alacsony tesztoszteronszint, már akár a 20-as, 30-as évek elején is.

Mindezek ismeretében férfi oldalról is érdemes foglalkozni a meddőség lelki okaival.

meddőség lelki okai

A Peter Hess® hangtálterápia segíthet a feszültség kezelésében

A hangtálterápia a probléma gyökereit, a stresszt segít kezelni, ami által a termékenység is helyrebillenthető. A kezelés során a terápiás tálakat meghatározott sorrendben és kombinációban a tested bizonyos pontjaira helyezem, és különböző méretű filc ütő(k) segítségével finoman megszólaltatom őket, ami rezgéseket hoz létre. A testünk 2/3-a vízből van, ez remekül továbbítja a rezgést, és érezni fogod, ahogy végighullámzik a testeden, a belső szerveiden, beleérve a petefészkeket és a méhedet is. Ez egyfajta érintés nélküli, belső masszázs, ami már önmagában is igazán relaxáló érzés, a tálak hangja pedig fokozza ezt, hiszen kikapcsolja az agyad, ellazít, segít elengedni a stresszt, és mély, meditatív állapotot érhetsz el általuk.

A rezgés és a hangok nem csak a lelkedre, hanem a testedre is hatnak: lassul a szívritmus, a pulzus, megnyugszik a légzés, csökken a vérnyomás, és enyhülnek a fájdalmak.

Nem csak nőknek!

Férfiaknak is ajánlom a hangtálterápiát, az ő esetükben is fontos, hogy csökkenjen a stresszhormonok szintje, megnyugodjanak, és ellazuljanak végre a mindennapi hajtásból. Enyhülnek az olyan, stressz-okozta problémák, mint a hát, váll befeszülése, magas vérnyomás, fejfájás, alvászavarok, amik – közvetve bár – de mind rossz hatással lehetnek a nemi életre. Felszabadultan, ellazultan az összebújás is egészen más élmény, mintha kifejezetten csak a „babaprojektre” fókuszáltok!

A rendszeres hangtálterápia hosszú távon is segít abban, hogy elengedd a feszültséget, szorongást, hozzájáruljon a hormonháztartásod normalizálásához – ezáltal ne csak a testi elhangolódásokat szüntesse meg, hanem a meddőség lelki okainak kezelésében is segítsen.

Mire kell számítanod a hangtálterápia során?

A hangtálterápia, vagy hangmasszázs azoknak is segíthet, akik nem szeretik a hagyományos masszázst, nem szívesen vetkőznek le idegenek előtt, vagy kellemetlennek érzik az érintést, az olajokat a bőrükön. Érintés nélküli masszázsnak is hívják, hiszen valóban nem fogok közvetlenül hozzád érni. Csak a tálakat helyezem rád, majd egyenként megszólaltatom őket, és a „masszírozást” az általuk keltett rezgések végzik el a testedben.

Levetkőznöd sem kell, arra azonban érdemes odafigyelned, hogy puha, kényelmes, nem túl szoros ruhákat viselj, amik nem akadályozzák a vérkeringésedet, illetve a rezgések terjedését. Ez lehet melegítő, bő pulóver, nadrág, vagy nem túl szoros harisnya, leggings. Lehetőleg pamutból, vagy más, természetes anyagból készüljenek, kerüld a műszálas darabokat. Ha szeretnél, át is tudsz öltözni nálam a kezelés előtt és után.

Tudom, miről beszélek

Pontosan tudom, milyen érzés várni egy babára, hiszen én is 3 sikertelen lombik-kísérlet után kezdtem rendszeresen Peter Hess hangmasszázsra járni. Ezen a ponton már úgy éreztem, mindenen túl vagyok, amit megtehettem.

Ma már a kislányom 5 éves, és elmondhatatlanul sok boldogságot hoz az életembe. Szóval ha valaki, akkor én pontosan tudom, milyen érzés reménykedni és várni, hogy talán majd most sikerül, és végre megérkezik közénk a várva várt csöppség…

Fontos hangsúlyozni, hogy sem a hangtálterápia, sem más, alternatív kezelés nem helyettesíti a kivizsgálást, és az előírt szakorvosi terápiát; ez „csak” egy kiegészítő módszer. Ha nem jön a baba, fontos, hogy orvost is keressetek fel a pároddal, hiszen mindkettőtöknél számos biológiai ok, akár betegség is állhat a sikertelenség mögött.

Ha babára vágysz és úgy érzed, minden esélyt szeretnél megadni a testednek és a lelkednek ahhoz, hogy végre megfoganjon a kis élet, akkor próbáld ki ezt a nyugtató hangmasszázst (is), amely minden egyes porcikádat végigsimogatja és kényezteti!

Szeretnéd kipróbálni, hogy milyen érzés?
Kattints és foglalj időpontot!

Peter Hess hangmasszőr

Magamról

Sulyok Brigitta, hangmasszőr-specialista vagyok.
Hogy ez mit jelent pontosan? A Peter Hess® hangmasszázzsal, érintésmentes masszázzsal segítek az embereknek, fiataloknak és időseknek egyaránt. Segítek ellazulni, megszabadulni a stressztől, a mindennapi gondoktól, és ezzel együtt sok egészségügyi problémától is – mint például a magas vérnyomás, vagy a terméketlenség.